Oval Racing

Deze vorm van autosport op een oval circuit van asfalt of in mindere mate van beton, waarbij alleen maar linksom wordt gereden met alleen linkerbochten, heeft zijn oorsprong in de Verenigde Staten van America. Ook in Nederland heeft deze vorm van autosport zich al vele jaren geleden ontwikkeld. Dit heeft geresulteerd in verschillende “Oval” circuits zoals het Midland circuit in Lelystad met de Nederlandse Ovalracing Vereniging en de Noord Nederlandse Oval organisatie in Ter Apel Groningen. Deze asfalt circuits variëren in lengte van 300 tot 600 meter voor de kortere ovals, met vastgestelde baanbreedten en met betonnen of massieve wanden de zogenaamde “boarding”, dit voor de veiligheid. Om het nog spectaculairder te maken ook voor het publiek moeten de snelste deelnemers achteraan in het startveld starten en zich dan naar voren te werken wat zeer spectaculaire wedstrijden oplevert.

Oval Racing wordt gereden met eigen klassen speciaal ontwikkeld voor alleen de oval circuits. Soms worden ovalracing wedstrijden aangevuld met een aantal klassen uit bijvoorbeeld de Dirt Track Racing.

De specifieke Oval Racing klassen rijden overigens niet mee bij autocross wedstrijden. Verder kent Oval Racing geen zogenaamde contact klassen in tegenstelling tot enkele klassen in de Dirt Track Racing.